Ερωτηματολόγιο για Δασκάλους

Page1 / 2
 
Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες,
το παρόν ερωτηματολόγιο εντάσσεται στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής μου στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών (http://www.ecedu.upatras.gr/) με τίτλο «Σχέσεις φυσικού/πρώτου και συμβατικού/σχολικού γραμματισμού: αντιλήψεις και πρακτικές εκπαιδευτικών πρωτοσχολικής ηλικίας».
Το ερωτηματολόγιο αποτελεί μια προσπάθεια διερεύνησης των απόψεών σας για τη συνέχεια της διδασκαλίας της γλώσσας από το Νηπιαγωγείο στην Α' τάξη του Δημοτικού Σχολείου.
Σας παρακαλώ αν υπηρετείτε τώρα ή έχετε στο παρελθόν υπηρετήσει στην Α' ή/και στη Β' τάξη του Δημοτικού Σχολείου να συμπληρώσετε ανώνυμα τα στοιχεία σας και να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις.
Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις: απαντήστε σύμφωνα με τη δική σας γνώμη και εμπειρία. Ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι περίπου 15 λεπτά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανώνυμα και οι συμμετέχοντες δε θα μπορούν να αναγνωριστούν. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες της έρευνας και θα διατηρηθούν από τους ερευνητές ως εμπιστευτικά. Η επεξεργασία τους αφορά αποκλειστικά επιστημονικό και ερευνητικό σκοπό και δεν πρόκειται να δοθούν σε κανένα τρίτο προς εκμετάλλευση. Σε οποιαδήποτε χρήση των δεδομένων αυτών (π.χ. άρθρα, αναφορές αποτελεσμάτων, παρουσιάσεις) θα τηρείται η πλήρης ανωνυμοποίησή τους.

Οδηγίες Συμπλήρωσης:
1) Επιλέξτε την απάντηση ή τις απαντήσεις που σας αντιπροσωπεύουν περισσότερο.
2) Εάν δε βρίσκετε μία επιλογή που να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο τη δική σας γνώμη, μπορείτε να την εισάγετε στο πεδίο "Άλλο, διευκρινίστε" της συγκεκριμένης ερώτησης.
3) Στην αρχή του ερωτηματολογίου θα κληθείτε να απαντήσετε κάποιες γενικές δημογραφικές ερωτήσεις (π.χ. φύλο).
4) Σας παρακαλώ να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε πιο ολοκληρωμένα το ερωτηματολόγιο.
5) Κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης μπορείτε να πάτε σε προηγούμενες ερωτήσεις χωρίς να χαθούν οι απαντήσεις σας. Μόλις ολοκληρώσετε όμως το ερωτηματολόγιο και πατήσετε το κουμπί "Υποβολή" δεν θα μπορείτε πλέον να επιστρέψετε στις απαντήσεις σας.
Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο και για τη συμμετοχή σας!

Αποστόλου Ζωή

Question Title

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Α1. Φύλο

Question Title

Α2. Σπουδές

Question Title

Α3.α Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπηρετείτε:

Question Title

Α3.β Υπηρεσιακή κατάσταση

Question Title

Α4. Έτη υπηρεσίας

Question Title

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Β1.α. Οργανικότητα σχολείου που υπηρετείτε

Question Title

Β1.β. Συστέγαση με Νηπιαγωγείο

Question Title

Β1.γ. Περιοχή

Question Title

Β1.δ. Αριθμός μαθητών της τάξης

Question Title

Γ1.α. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι γνωρίζετε το ∆ιαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών της Ελληνικής Γλώσσας για το Δημ. Σχολείο;

Question Title

Γ1.β. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι έχετε μελετήσει το «Βιβλίο Δασκάλου: Μεθοδολογικές Οδηγίες» για τη Γλώσσα της Α΄ τάξης του Δημ. Σχολείου;

Question Title

Γ1.γ. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι γνωρίζετε το Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Δημ. Σχολείο [«Νέο σχολείο (Σχολείο 21ου αιώνα) - Νέο πρόγραμμα σπουδών» (2011 – πιλοτική εφαρμογή)];

Question Title

Γ1.δ. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι γνωρίζετε την προσέγγιση για τη διδασκαλία της γλώσσας στο Νηπιαγωγείο;

Question Title

Γ2. Προσδιορίστε τον τρόπο: (μπορείτε να σημειώσετε περισσότερες από 1 απαντήσεις)

  Απέκτησα τη γνώση του ΔΕΠΠΣ της ελληνικής γλώσσας για το Δημ. Σχολείο: Απέκτησα τη γνώση του Βιβλίου Δασκάλου για τη γλώσσα της Α΄ τάξης του Δημ. Σχολείου: Απέκτησα τη γνώση του Προγράμματος Σπουδών για τη διδασκαλία της γλώσσας του «Νέου σχολείου» (2011):
Ενημερώσεις σχολικών συμβούλων.
Προσωπική μελέτη ή/και για την προετοιμασία μου για το διαγωνισμό εκπαιδευτικών.
Ενημερωτικά σεμινάρια/Επιμορφωτικά προγράμματα.
Συνεργασία και εποικοδομητικές συζητήσεις με συναδέλφους.
Δεν έχω αποκτήσει γνώση/δεν απαντώ.

Question Title

Γ3. Προσδιορίστε σε ποιο βαθμό νομίζετε εσείς ότι:

  Δε γνωρίζω Καθόλου Λίγο Αρκετά Πολύ Πάρα πολύ
Το ΔΕΠΠΣ της Ελληνικής Γλώσσας για το Δημ. Σχολείο υιοθετεί συγκεκριμένες θεωρητικές παραδοχές για τη διδασκαλία της γλώσσας στην Α΄ τάξη του Δημ. σχολείου.
Το ΔΕΠΠΣ της Ελληνικής Γλώσσας για το Δημ. Σχολείο προτείνει συγκεκριμένες διδακτικές πρακτικές για τη διδασκαλία της γλώσσας στην Α΄ τάξη του Δημ. σχολείου.
Το Βιβλίο Δασκάλου για τη Γλώσσα της Α' τάξης του Δημ. Σχολείου υιοθετεί συγκεκριμένες θεωρητικές παραδοχές για τη διδασκαλία της γλώσσας στην Α΄ τάξη του Δημ. σχολείου.
Το Βιβλίο Δασκάλου για τη Γλώσσα της Α' τάξης του Δημ. Σχολείου προτείνει συγκεκριμένες διδακτικές πρακτικές για τη διδασκαλία της γλώσσας στην Α΄ τάξη του Δημ. σχολείου.

Question Title

Γ4. Γνωρίζω τη μέθοδο διδακτικής προσέγγισης της γλώσσας στο Νηπιαγωγείο, γιατί:
(μπορείτε να σημειώσετε περισσότερες από 1 απαντήσεις)

Question Title

Δ1. Ποιες από τις παρακάτω διδακτικές πρακτικές που αναφέρονται στο ΔΕΠΠΣ για τη Γλώσσα της Α' τάξης του Δημ. Σχολείου ή και στο Βιβλίο Δασκάλου για τη Γλώσσα της Α΄ τάξης πιστεύετε ότι σχετίζονται με την προσέγγιση της διδασκαλίας της γλώσσας στο Νηπιαγωγείο;
Επιλέξτε (όσες εσείς θέλετε) με σειρά προτίμησης, συμπληρώνοντας τον αριθμό 1 στη διδακτική πρακτική που θεωρείτε πιο σχετική με το Νηπιαγωγείο και συνεχίζοντας την αρίθμηση.

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Γραφή, αναγνώριση και ενσυνείδητη επεξεργασία των φθόγγων – γραμμάτων.
Διατύπωση υποθέσεων και ανάπτυξη επιχειρηματολογίας.
Συνειδητοποίηση της σύνδεσης της προφορικής και γραπτής γλώσσας.
Αντίληψη της στενής σχέσης ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης και γραφής.
Κατάκτηση του βασικού μηχανισμού της ανάγνωσης (σχέση φωνημάτων – γραμμάτων)
Ακρόαση και κατανόηση κειμένων.
Κατάκτηση και διαμόρφωση του λεξιλογίου.
Επαφή και εξοικείωση με ποικίλα κειμενικά είδη.
Παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου βάσει εικόνων ή με ελεύθερη δημιουργία.
Πιστή αντιγραφή και σωστή γραφή λέξεων και προτάσεων.

Question Title

Δ2. Ποιοι από τους παρακάτω στόχους που αναφέρονται στο ΔΕΠΠΣ για τη Γλώσσα της Α' τάξης του Δημ. Σχολείου πιστεύετε ότι σχετίζονται με την προσέγγιση της διδασκαλίας της γλώσσας στο Νηπιαγωγείο;
Επιλέξτε (όσους εσείς θέλετε) με σειρά προτίμησης, συμπληρώνοντας τον αριθμό 1 στο στόχο που θεωρείτε πιο σχετικό με το Νηπιαγωγείο και συνεχίζοντας την αρίθμηση.

  1 2 3 4 5 6 7
Η λογική οργάνωση του προφορικού λόγου του μαθητή, η ορθή χρήση απλών δομών και απλού λεξιλογίου.
Η κατάκτηση των βασικών δεξιοτήτων ανάγνωσης και κατανόησης γραπτών κειμένων, καθώς και η αναζήτηση, ανεύρεση, κατανόηση και χρήση της πληροφορίας.
Η ανάπτυξη της ικανότητας του παιδιού να γράφει και να διατυπώνει γραπτά νοήματα.
Η επαφή του παιδιού με καταξιωμένα από άποψη αισθητική κείμενα κυρίως της ελληνικής, έντεχνης και λαϊκής λογοτεχνίας, η εξοικείωσή του με το εξωσχολικό βιβλίο και η ενθάρρυνσή του να αναπτύξει τη δημιουργική του φαντασία.
Η αποσαφήνιση και η σταθεροποίηση του λεξιλογίου της προσχολικής ηλικίας. Ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου των παιδιών με λέξεις και εκφράσεις απαραίτητες για τις ανάγκες της καθημερινής τους επικοινωνίας και η χρήση βασικών λέξεων και εκφράσεων στον προφορικό και γραπτό λόγο.
Η συνειδητοποίηση βασικών στοιχείων της δομής και της λειτουργίας της γλώσσας, με τη βοήθεια της διαίσθησης και της πρακτικής εφαρμογής κανόνων.
Η κατάκτηση δεξιοτήτων αναζήτησης πληροφοριών και η αποκωδικοποίηση οπτικών και ακουστικών σημάτων.

Question Title

Δ3. Ποιες από τις παρακάτω διδακτικές πρακτικές που προτείνονται από το ΔΕΠΠΣ για το Νηπιαγωγείο και τον Οδηγό Νηπιαγωγού πιστεύετε ότι σχετίζονται και διευκολύνουν το έργο των δασκάλων της Α’ τάξης του Δημ. Σχολείου σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της γλώσσας;
Επιλέξτε (όσες εσείς θέλετε) με σειρά προτίμησης, συμπληρώνοντας τον αριθμό 1 στη διδακτική πρακτική που θεωρείτε πιο σχετική με το Δημ. Σχολείο και συνεχίζοντας την αρίθμηση.

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Eνθάρρυνση των παιδιών για αφήγηση/διήγηση εμπειριών/παραμυθιών/αυτοσχέδιων ιστοριών.
Ενθάρρυνση των παιδιών για παρατήρηση και περιγραφή αντικειμένων/προσώπων.
Παρότρυνση των παιδιών για εξήγηση φυσικών φαινομένων και αιτιολόγηση επιλογών ή πράξεών τους.
Άντληση πληροφοριών από ποικίλα κείμενα στα οποία εικόνα και λόγος συμπλέκονται (π.χ. εικονογραφημένα βιβλία, ημερολόγιο, χάρτες, αφίσες, ιστοσελίδες, συσκευασίες προϊόντων).
Παραγωγή κειμένων από τα παιδιά και καταγραφή από τα ίδια ή με υπαγόρευση στον εκπαιδευτικό.
Διαρκής αξιοποίηση της βιβλιοθήκης της τάξης από τα παιδιά και λειτουργία της ως δανειστικής.
Συνειδητοποίηση από τα παιδιά του φωνημικού χαρακτήρα της γλώσσας.
Συνειδητοποίηση από τα παιδιά ότι τα γράμματα αντιστοιχούν σε φωνήματα της ομιλούμενης γλώσσας.
Γραφή του ονόματος σε ποικίλες περιστάσεις (π.χ. στις εργασίες τους).
Αντιγραφή λέξεων/φράσεων από τα παιδιά (κάρτες με ευχές, προσκλήσεις, κ.α.).
Υιοθέτηση από τα παιδιά βασικών συμβάσεων ανάγνωσης του αλφαβητικού συστήματος (από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω προς τα κάτω, κ.α.).
Συχνή ενασχόληση των παιδιών με πίνακες αναφοράς (π.χ. παρουσιολόγιο).

Question Title

Δ4.α. Όσον αφορά το ΔΕΠΠΣ της Ελληνικής Γλώσσας για την Α' τάξη του Δημ. Σχολείου διακρίνω κάποια σχέση με τη διδακτική προσέγγιση της γλώσσας στο Νηπιαγωγείο.

Question Title

Δ4.β. Όσον αφορά το ΔΕΠΠΣ της Ελληνικής Γλώσσας για την Α' τάξη του Δημ. Σχολείου πιστεύω ότι υιοθετεί ανάλογες μεθοδολογικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία της γλώσσας με τις προτεινόμενες από το ΔΕΠΠΣ για το Νηπιαγωγείο.

Question Title

Δ4.γ. Όσον αφορά το Βιβλίο Δασκάλου για τη Γλώσσα της Α΄ τάξης του Δημ. Σχολείου διακρίνω κάποια σχέση με τη διδακτική προσέγγιση της γλώσσας στο Νηπιαγωγείο.

Question Title

Δ4.δ. Όσον αφορά το Βιβλίο Δασκάλου για τη Γλώσσα της Α΄ τάξης του Δημ. Σχολείου πιστεύω ότι υιοθετεί ανάλογες μεθοδολογικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία της γλώσσας με τις προτεινόμενες από το ΔΕΠΠΣ για το Νηπιαγωγείο.

Question Title

Δ5. Για τη διδασκαλία της γλώσσας χρησιμοποιώ αυθεντικά κείμενα παράλληλα με το Βιβλίο Μαθητή:

Question Title

Δ6. Στην τάξη μου:
Επιλέξτε (όσες εσείς θέλετε) με σειρά προτίμησης, συμπληρώνοντας τον αριθμό 1 σε αυτό που αποτελεί προτεραιότητα για εσάς και συνεχίστε την αρίθμηση.

  1 2 3 4 5 6 7 8 9
Υπάρχει οργανωμένη «γωνιά βιβλιοθήκης» (εικονογραφημένα βιβλία, βιβλία γνώσεων, περιοδικά, εφημερίδες, κ.α.) η οποία λειτουργεί ως δανειστική.
Το Βιβλίο μαθητή αποτελεί τη βάση για τη διδασκαλία του γραπτού κώδικα.
Ο ρυθμός μάθησης των μαθητών αποτελεί προτεραιότητα για την οργάνωση γλωσσικών δράσεων.
Για τη διδασκαλία του γραπτού κώδικα αξιοποιώ τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο «Βιβλίο δασκάλου».
Πηγές για το σχεδιασμό γλωσσικών δραστηριοτήτων αποτελούν εγχειρίδια (πέραν του ΔΕΠΠΣ και του Βιβλίου Δασκάλου) και ιστοσελίδες.
Οι γλωσσικοί στόχοι δεν αναδεικνύονται σε άλλες δραστηριότητες, παρά μόνο κατά τη διεξαγωγή γλωσσικών δράσεων.
Η οργάνωση γλωσσικών δραστηριοτήτων συχνά αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας με συναδέλφους.
Οι γλωσσικοί στόχοι εμπλέκονται κατά τη διδασκαλία των υπόλοιπων μαθημάτων.
Τα ενδιαφέροντα των μαθητών λαμβάνονται υπόψη κατά την οργάνωση των γλωσσικών δραστηριοτήτων.

Question Title

Δ7.α. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι οι γλωσσικοί στόχοι που αναφέρονται στο ΔΕΠΠΣ και στο «Βιβλίο Δασκάλου: Μεθοδολογικές Οδηγίες» για τη Γλώσσα της Α΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου συνδέονται με την προσέγγιση της διδασκαλίας της γλώσσας στο Νηπιαγωγείο;

Question Title

Δ7.β. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι οι προσδοκίες των γονέων για τη γλωσσική αγωγή των παιδιών τους στο νηπιαγωγείο συχνά επηρεάζονται από τις «απαιτήσεις» της διδασκαλίας του μαθήματος της γλώσσας στην Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου;

Question Title

Δ7.γ. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι οι δάσκαλοι της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου πρέπει να συνεργάζονται με τις/τους νηπιαγωγούς;

Question Title

Δ7.δ. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι οι δάσκαλοι της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου συνεργάζονται με τις/τους νηπιαγωγούς;

Question Title

Δ7.ε. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι οι δάσκαλοι της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου πρέπει να συνεργάζονται με τις/τους νηπιαγωγούς για τη γλωσσική διδασκαλία;

Question Title

Δ7.στ Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι οι δάσκαλοι της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου συνεργάζονται με τις/τους νηπιαγωγούς για τη γλωσσική διδασκαλία;

Question Title

Δ7.ζ. Σε ποιο βαθμό έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν με νηπιαγωγούς;

Question Title

Δ7.η. Σε ποιο βαθμό συνεργαστήκατε στο παρελθόν με νηπιαγωγούς και ενημερώθηκατε από αυτούς για τη γλωσσική ανάπτυξη των μαθητών τους;

Question Title

Δ8. Η συνεργασία μεταξύ νηπιαγωγών και δασκάλων της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου αναφορικά με το γραμματισμό μπορεί να αποβεί ωφέλιμη:
Επιλέξτε (όσες εσείς θέλετε) με σειρά προτίμησης, συμπληρώνοντας τον αριθμό 1 σε αυτό που θεωρείτε ότι μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο και συνεχίστε την αρίθμηση.

  1 2 3 4 5 6 7
Για την εκπαιδευτική διαδικασία (σχεδιασμό και υλοποίηση και στις δυο βαθμίδες).
Για το δάσκαλο της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
Για τη/το νηπιαγωγό.
Για τους μαθητές της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
Για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου.
Για την πραγμάτωση των γλωσσικών στόχων (ΔΕΠΠΣ) στο Νηπιαγωγείο.
Για την πραγμάτωση των γλωσσικών στόχων (ΔΕΠΠΣ) στην Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου.

Question Title

Δ9. Αξιολογώ τη γλωσσική ανάπτυξη των μαθητών:
(μπορείτε να σημειώσετε περισσότερες από 1 απαντήσεις)

Question Title

Δ10. Προσδιορίστε τους τρόπους με τους οποίους θεωρείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί η συνεργασία δασκάλων της Α' τάξης του Δημ. Σχολείου και των Νηπιαγωγών για την προσέγγιση της διδασκαλίας της γλώσσας:
(μπορείτε να σημειώσετε περισσότερες από 1 απαντήσεις)

Question Title

Δ11. Προσδιορίστε τους τρόπους με τους οποίους έχετε συνεργαστεί με νηπιαγωγούς για την προσέγγιση της διδασκαλίας της γλώσσας:
(μπορείτε να σημειώσετε περισσότερες από 1 απαντήσεις)

Question Title

Ε1. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την ενιαιοποίηση του Α.Π. του Νηπιαγωγείου και της Α΄ δημοτικού ή και των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου για τη γλώσσα;

Question Title

Ε2. Εαν επιθυμείτε να λάβετε ενημέρωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, παρακαλώ σημειώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση:

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία!
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες της έρευνας.

Πατήστε "επόμενο".

T